Florida informatie 

Toplijst TopSiteGuide.vakantietop.www.xs4all.nl/~rbokma/florida
TopSiteGuide.
vakantietop florida


Algemeen
Florida, de Sunshine State, ligt op dezelfde breedtegraad als Egypte. Het is een ongeveer 850 km lang schiereiland dat in het noorden vrijwel nergens breder is dan 250 km. De oppervlakte bedraagt ruim 150.000 km2 (ongeveer viermaal Nederland, of vijfmaal België).
 

 
Het wordt omspoeld door de Atlantische Oceaan (de warme golfstroom) in het oosten en de Golf van Mexico in het westen.
In het noorden grenst Florida aan de Staten Georgia en Alabama en in het uiterste zuiden, bij het stadje Key West, vloeien de Atlantische Oceaan en de Golf van Mexico ineen. Florida is een door rivieren doorsneden laagvlakte: het hoogste punt – in Lakewood bij Alabama – is krap 110 meter hoog. Er zijn twee klimaatzones: een tropische, van onder Bradenton tot Vero Beach (South Florida), en een subtropische boven deze lijn (North Florida).
 
De gemiddelde temperatuur is in lente, zomer, herfst en winter respectievelijk 25 ºC, 29 ºC, 25 ºC en 20 ºC. In Noord-Florida liggen deze waarden 2 à 3 graden lager. (Omdat we het hier over gemiddelden hebben, is het dus bepaald niet uitgesloten dat u met Kerstmis of Oud en Nieuw bij een temperatuur van rond de 25 ºC in Miami Beach of de Florida Keys op het strand ligt.) In het grootste deel van Florida schijnt de zon vrijwel altijd.
 
Zo meldt St. Petersburg aan de Golf van Mexico niet zonder trots een gemiddelde van 361 dagen zon per jaar. Van juni tot september kan het, vooral tegen de avond, nog wel eens even regenen. Ook wordt de staat van tijd tot tijd geteisterd door een orkaan (hurricane), afkomstig uit het Caribisch gebied. In de wintermaanden kan er in het subtropische gebied wat sneeuw vallen, in de tropische zone is dat een zeer grote zeldzaamheid (in Key West heeft het bij voorbeeld nog nooit gevroren).
 
Florida heeft 165 rivieren en meer dan 30.000 grote en kleine meren.
 
Het grootste is Okeechobee met een oppervlakte van 2000 km2, 50 km ten westen van West Palm Beach in Midden-Florida. De staat heeft 13 miljoen inwoners, die min of meer in het niet zinken bij de 44 miljoen bezoekers die er jaarlijks komen genieten van de zon, de stranden, het natuurschoon en de talloze andere attracties. Laat dit getal u niet afschrikken: de toeristenaccommodatie is overal zo groot dat u van deze bezoekersstroom weinig of niets zult merken.
 
Florida heeft zo n 325.000 hotel- en motelkamers. Er zijn meer dan 500 kampeerterreinen met ongeveer 165.000 staanplaatsen. Florida is vooral erg in trek tijdens de wintermaanden (december tot april), die dan ook het duurste seizoen zijn wat betreft de hotelaccommodatie. In de zomermaanden liggen de prijzen aanmerkelijk lager. Ondanks de duizenden hotels en motels die de staat telt, is het, vooral in de winter, raadzaam tijdig te reserveren. Florida is, met Californië en Texas, een van de snelst groeiende staten van Amerika, waar zich per jaar meer dan 150.000 mensen blijvend vestigen. Onder hen zijn veel 65-plussers, die het hele jaar door van het prachtige klimaat willen genieten. De hoofdstad van Florida is Tallahassee. Andere grote steden zijn Miami, Jacksonville, Fort Lauderdale, Tampa, St. Petersburg en Orlando.
 
Beknopte geschiedenis
Florida is in 1513 ontdekt door de Spaanse ontdekkingsreiziger Juan Ponce de León. Deze edelman was met een groepje avontuurlijke metgezellen op zoek naar de legendarische 'Bron van de eeuwige jeugd , die hij uiteraard nooit heeft gevonden. Wél ontdekte hij een ongerept, slechts door een aantal Indianenstammen bevolkt schiereiland, dat Ponce de León onmiddellijk in naam van de Spaanse koning opeiste.

 

 
 
De Spanjaarden die in het kielzog van León naar de Nieuwe Wereld voeren, stichtten in 1565 het stadje San Augustín, het huidige St. Augustine.
Het is de oudste stad van de Verenigde Staten, die nog tal van historische overblijfselen telt.
In 1821 werd Spanje min of meer gedwongen Florida aan de jonge Verenigde Staten af te staan en daarmee werd het de 27ste staat van Amerika.
Van 1835 tot 1842 was Florida het strijdtoneel van een 'oorlog tussen de blanken en de Seminole-Indianen, wier voorouders zich duizenden jaren eerder op het schiereiland hadden gevestigd, maar die door de onstilbare landhonger van de blanken steeds meer grondgebied kwijtraakten.
Bloedige twisten waren niet meer te vermijden. Uiteindelijk werden de Indianen in 1835 op last van de overheid gedeporteerd naar Oklahoma, waar nog meer Indianenstammen uit andere staten bijeengedreven waren.
 
Deze deportatie was de aanleiding tot een zevenjarige 'oorlog , waarin de Seminole-Indianen ten slotte het onderspit dolven. Er wonen nu nog zo n tweeduizend afstammelingen in een paar kleine reservaten, die toegankelijk zijn voor het publiek en waar zij in hun levensonderhoud voorzien door de verkoop van vlechtwerk en kleding.
In de jaren twintig was Florida het felbegeerde operatieterrein van duizenden grondspeculanten en projectontwikkelaars. Mede door de enorme populariteit van de auto en het groeiende wegennet nam het toerisme een grote vlucht, die echter onverhoeds werd geremd door de lange depressie van de jaren dertig.
De crisis had overigens als bijkomend voordeel dat er in het kader van de werkgelegenheid een groot aantal uitbreidingen en verbeteringen in de bestaande infrastructuur werd uitgevoerd. In de Tweede Wereldoorlog bekleedde Florida een belangrijke positie vanwege zijn strategische ligging ten opzichte van het Panamakanaal, de Achillespees van Amerika, en telde de staat tal van leger- en luchtmachtbases.
Direct na de Tweede Wereldoorlog is de ontwikkeling van Florida in snel tempo op gang gekomen. Toerisme is nu een van de belangrijkste bronnen van inkomsten.
 
Bereikbaarheid
Miami International Airport is het grootste vliegveld in Florida. Andere vliegvelden bevinden zich onder meer in Jacksonville, Tallahassee, Orlando, Tampa, St. Perersburg, Daytona Beach, Gainesville en Key West. Grote Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen zoals American Airlimes, Continental Airlines, Delta Airlines, Northwesl Airlines, Trans World Airlines (TWA), United Airlines en USAir onderhouden geregelde vluchten vanuit alle grote Amerikaanse steden naar de grote luchthavens van Florida. KLM onderhoudt vanaf Schiphol een geregelde vlucht naar Orlando, terwijl Martinair vanaf Schiphol naar Miami vliegt.
 
Key West
Navigeren op de Keys is erg simpel. Dat is een weg van 204 km als hoofdstraat genaamd Overseas Highway. Dit is het zuidelijkste stuk snelweg genaamd U.S. Highway nummer 1 en loopt van Key West helemaal naar New England. De meeste lokaties in de Keys refereren naar de "Mile Marker" een systeem dat gebruikt wordt voor bepaalde segmenten van de snelweg. Als je het vaste land verlaaten naar het zuiden rijdt zal je de eerste marker tegen komen net ten zuiden van Florida City.
Je ziet een smalle groen met wit bord aan de kant van de weg met het nummer 127 er op. Dit bord geeft aan dat je 127 miles verwijderd bent van Key West.
 
Als mensen in Key West elkaar een plaats opgeven dan refereren ze naar een marker op de weg.
Een voorbeeld, als je naar een van de beste visrestaurants wil dan moet je naar marker 88 en vreemd genoeg heet dit restaurant "Marker 88". De beste manier om in Key West te komen is met de auto. Vanaf Miami naar Key Largo is ongeveer 1 uur rijden en door naar Key West nog eens 3.5 uur.
Het rijden over deze weg is schitterend, aan de ene kant de Atlantic Oceaan en aan de andere kant Florida Bay. Het beste is deze rit overdag te doen want dan geniet u van de mooiste uitzichten.
 

Adverteren via Kliks.nl
Adverteren via Kliks.nl

Linkpartners:

Gogo Jongerenreizen - Gratis brochure.
Surfclub - Startpunt - florida reistips - USA_Travelplaza - Florida startpagina - Florida pagina - Vakantiepagina - Mobiel Startpunt - Amerika verzamelgids- Surfline- weer en onweer

 
Powered by HitAndGo